φιλοσοφια καταγωγή τσαν

Ο όρος Τσαν 禅 (Chán) είναι η συντόμευση του Τσαν Να 禅那 (Chán Nà), με την οποία είχε αρχικά αποδοθεί στα κινεζικά η ινδική έκφραση τιάνα (Dhyāna) που μεταφράζεται ως "κατάσταση διαλογισμού". Ο ευρύτερα διαδεδομένος όρος είναι Ζεν, που είναι η απόδοση του Τσαν στα Ιαπωνικά. Ο δάσκαλος Μποντιντάρμα (Bōdhidharma) ή Που Τι Τα Μο 菩提达摩 (Pú tí dá mó) στα κινεζικά εισήγαγε τον Βουδισμού Τσαν.
Ως αποτέλεσμα των διδασκαλιών κατά σειρά, του 2ου πατριάρχη Χούι Κο 慧可 (Huìkě) (487 - 593), 3ου πατριάρχη Σεν Τσαν 僧璨 (Sēngcàn, έζησε ως το 606), 4ου πατριάρχη Τάο Σιν 道信 (Dàoxìn, 580 - 651) , 5ου Πατριάρχη 弘忍 (Hóngrěn, 601 - 674) και 6ου Πατριάρχη Χούϊ Νένγκ 慧能 (Huìnéng, 638-713), η παράδοση του Τσαν έγινε τελικά το μεγαλύτερο βουδιστικό σχολείο στην Κίνα. Ο Μποντιντάρμα έγινε ο πρώτος Πατριάρχης του Τσαν Βουδισμού και ο ναός Σαολίν έγινε παγκοσμίως γνωστός ως η προέλευση του Βουδισμού Τσαν.
Κινέζοι αρχαίοι ιστορικοί επισημαίνουν πως οι τρεις θρησκείες, Κομφουκισμός, Βουδισμός και ο Ταοϊσμός συνυπήρξαν αρμονικά στα ίδια βουνά". Μαθητές από διαφορετικές θρησκείες και σοφοί από διαφορετικές θρησκευτικές αρχές ερμηνεύουν, αναπτύσσουν και ανταλλάσουν τις θεωρίες μεταξύ τους για να φτάσουν στον ίδιο στόχο, την αρετή, τη σοφία και την αρμονία. Το βουνό Σούνγκ είναι συμβολισμός ενός μοναδικού φαινομένου, σχετικά με την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών της Κίνας.

                                                                                                                                                                                         SHAOLIN CENTER ATHENS